Tulburătorul mesaj al Alexandrei pentru Vlad, colegul ei din clasa a IV-a diagnosticat cu autism

Tulburătorul mesaj al Alexandrei pentru Vlad, colegul ei din clasa a IV diagnosticat cu autism, a devenit viral. Cei doi copii sunt elevii unei şcoli din Bistriţa şi fetiţa a fost mişcată de eforturile pe care Vlăduţ le face pentru a merge la şcoală.

Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița încă din clasa I, scrie bistriţeanul.ro. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți: băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița.

Cu sprijinul unui facilitator școlar, Vlad a fost la o grădiniţă normală și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala normală, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi. Unul dintre ei, Alexandra.

Fetiţa a fost intrigată de noul ei coleg şi curioasă de felul în care acesta învăţa. A observat că însoțitorul școlar al copilului îi face zilnic fișe de lucru diferențiate. Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad, pe modelul observat de fetiță la terapeutul însoțitor al băiatului.

Mesajul Alexandrei scris pe un manual conceput de ea pentru Vlăduţ

Apoi a doua fișă, apoi a treia fișă, astfel încât, la inițiativa facilitatorului școlar, psihopedagogul Maria Câmpan, Șef Centru în cadrul Asociației Autism Europa, colecția de fișe de lucru diferențiate create de Alexandra s-a concretizat înt-un un auxiliar școlar cu fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale.

 

Extrem de util, un astfel de instrument era inexistent până acum și, în consecință, extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.

Iar pe prima pagină a acestui manual auxiliar, Alexandra a scris un mesaj tulburător pentru Vlad: „Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă! Stai cu noi până la sfârșitul școlii! Te iubesc, te iubim! Suntem prieteni buni și sunt bucuroasă că îmi ești prieten. Sper că-ți place! Și pentru a-ți demonstra ce mult prețuiesc prietenia ta, o să îți dăruiesc un cadou, o carte pentru tine. Cu mult drag, colega ta, Alexandra!”