Tatăl care și-a bătut copiii în Galaţi, apărat de rude: ”S-a jucat puţin cu ziarul”

Pentru a se răzbuna pe soţie, un tată din Galaţi s-a filmat în timp ce îşi loveşte cu sălbăticie copiii. O fetiţă de cinci ani şi fratele ei, de doar doi ani. Cei mici au fost loviţi cu pumnii şi ameninţaţi cu moartea. Singuri cu tatăl agresiv, fraţii disperaţi au încercat să se protejeze unul pe celălalt. Atacul şocant putea fi prevenit. Autorităţile ştiau că cei mici sunt în grija unui individ periculos, dar nu au mişcat un deget pentru a-i proteja.

Înghesuiţi pe un fotoliu, cei doi fraţi sunt loviţi cu brutalitate de tatăl lor, care și filmează fiecare moment. 

”Mama copiilor era disperată”

În casa terorii, fetiţa de cinci ani încearcă să îşi protezeje cu propriul trup fratele mai mic. Îl îmbrăţişează, apoi îşi aşază picioarele peste ale lui. Dar părintele este de nestăpânit. Devine tot mai furios şi chiar îşi trânteşte copiii la pământ.

La final, individul de 41 de ani i-a trimis soţiei imaginile. Din răzbunare, spun apropiaţii. Femeia este plecată în străinătate şi ar fi refuzat să se întoarcă acasă. Disperată, a apelat la nașul de cununie.

”Mama copiilor mi-a trimis filmulețul. Mi-a spus că este disperată, să o ajut, să caut, să o ajut într-un fel, dacă pot, de aici”, spune nașul celor doi soți.

Interdicţie pentru a se apropia de copii

Autorităţile au fost alertate 10 ore mai târziu, când filmarea şocantă s-a răspândit în toată localitatea Nicoreşti.

GABRIELA COSTIN, purtător de cuvânt IPJ Galaţi: Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu pentru o durată de 5 zile, prin care au interzis bărbatului să se apropie de cei doi copii la o distanţă mai mică de 100 de metri şi totodată au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie

CIPRIAN GROZA, director adjunct DGASPC Galaţi: Copiii au fost luaţi din situaţia de risc în care au fost expuşi de tatăl lor, sunt într-un loc sigur, urmând să le asigurăm acum o măsură de protecţie

Un individ violent

Cazul acestei familii era monitorizat de asistenţii sociali. Tatăl era cunoscut drept un individ periculos. Soţia l-ar fi părăsit tot de teamă. Şi totuşi, atacul asupra copiilor nu a putut fi oprit.

IONEL BOGHIU, primarul localității: Era cunoscut cu astfel de antecedente. A mai intervenit poliția de câteva ori. Cât de cât, au fost puse la punct treburile la vremea respectivă.

”Nu i-a bătut, s-a jucat cu ziarul”

Individul de 41 de ani nu a fost reţinut, dar riscă să fie decăzut din drepturile parentale. Este liber şi se poate răzbuna oricând. Mai ales că, în România, ordinele de protecţie sunt deseori încălcate. Reporterii Observator au stat de vorbă cu familia bărbatului. 

(Bunicul copiilor): Nu i-a bătut!

(Reporter): Păi și de ce au ajuns copiii în plasament?

(Bunicul copiilor): Păi a fost o greşeală de telefoane. Cu ziarul. El s-a jucat puțin cu ziarul şi fata a început să ţipe. El a dat apoi în uşă şi s-a dus la mama naibii, încolo!

(Reporter): El s-a filmat în timp ce îşi lovea copiii!

(Bunicul): Dar cu ziarul în mână era, aşa! Se juca!

(Reporter): Şi e normal?

(Bunicul): Păi nu e normal!

Astfel de violenţe pot provoca traume

Psihologii vorbesc despre traume adânci. De multe ori, copiii sunt prinşi la mijloc în războiul părinţilor, iar statul nu îi protejează.

KEREN ROSNER, psiholog: Eu am în terapie astfel de copii care sunt sau au fost traumatizaţi de lupta dintre părinţi. Sunt părinţi care îi instigă pe copii să nu se întâlnească cu celălalt părinte sau să nu-l agreeze sau să nu-i agreeze noua relaţie, ceea ce pentru copil e foarte dificil.

Un caz asemănător a avut loc în Vaslui. Un tată s-a filmat în timp ce îşi bătea cei trei copii ca să se răzbune pe soţie. Procesul agresorului nu s-a încheiat nici după cinci ani. În primă instanţă, tatăl extrem de violent a primit o pedeapsă blândă, doi ani de închisoare cu suspendare.