Fetiţă de 8 ani, executată silit de Spitalul Judeţean Buzău pentru cheltuielile de spitalizare

O fetiţă de 8 ani a fost înştiinţată că va fi executată silit de Spitalul Judeţean Buzău pentru cheltuieli de spitalizare de 500 de lei după ce a fost internată în urmă cu cinci ani.

Pe când avea numai trei ani, Ilinca, o fetiţă din Buzău acum în vârstă de 8 ani, a ajuns la Spitalul Judeţean Buzău după ce a fost rănită într-un accident provocat chiar de tatăl ei.

Fetiţa a stat internată timp de trei zile în spital, timp în care a primit îngrijiri medicale, cheltuielile ridicându-se la 500 de lei.

Acum, la mai bine de cinci ani de la internare, un executor judecătoresc a înştiinţat-o pe fetiţă să comunice numărul dosarului penal deschis după accidentul în care a fost rănită pentru ca spitalul să poată recupera cei 500 de lei.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, legea sănătăţii îi obligă să urmeze această procedură deşi Constituţia garantează dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită, notează TVR.

În continuare, poliţiştii care au cercetat accidentul au decis neînceperea urmăririi penale. Drept urmare, spitalul nu mai are cum să recupereze suma cheltuită pentru îngrijirea Ilincăi.

Reprezentanţii spitalului din Buzău spun că sunt obligaţi de un articol din legea sănătăţii să recupereze cheltuielile cu spitalizarea de la cei care aduc daune sănătăţii altora şi chiar propriei persoane.

Articolul invocat prevede că poţi fi pus la plată chiar şi dacă ţi-ai făcut rău singur fără intenţie.