De Sfântul Andrei, nu da niciodată bani cu împrumut! Ce alte superstiții mai au românii pe 30 noiembrie

Sărbătoare mare pentru credincioșii din România. Biserica îl prăznuiește pe 30 noiembrie, în fiecare an, pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat a fi “Ocrotitorul României”.

 

Noaptea dintre 29 şi 30 este încărcată cu semnificații și superstiții de care românii obișnuiesc să țină cont, căci le pot aduce noroc la bani și în dragiste.

De Sfântul Andreitradițiile și superstițiile din bătrâni spun că este bine să eviţi să îţi piepteni părul, să faci curat în casă, să scoți gunoiul afară sau să dai bani cu împrumut.

Se crede că în noaptea 29-30 noiembriecasele sunt protejate dacă oalele şi cănile din casă sunt întoarse cu gura în jos. De asemenea, dacă cenuşa caldă este scoasă din sobă, e un lucru bun. Oamenii trebuie să mănânce şi usturoi în acea seară. Trebuie să se ungă pe corp cu el. Zonele ce trebuie acoperite sunt: frunte, piept, spate, încheieturi. În plus, uşile şi ferestrele trebuie şi ele unse.

Candelele ar trebui lăsate aprinse în casă. În ceea ce priveşte dragostea, noaptea de Sfântul Andrei este o noapte specială. Fetele își pot visa ursitul.