Apel disperat după decesul Cosanei Claiciu, al 60-lea medic care moare subit în ultimii ani: În România o gardă durează, în medie, peste 33 de ore

Apel către autorități după decesul Cosanei Claiciu, al 60-lea medic care moare în ultimii ani în România în timpul sau după gărzile care durează numeroase ore. Potrivit unui studiu, în România o gardă durează, în medie, peste 33 de ore.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) rezolvarea crizei gărzilor de noapte efectuate de personalul medical din spitale şi centrele de urgenţă, citând rezultatele unui studiu care arată că o gardă durează, în medie, 33,3 ore.

Potrivit unui studiu al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, citat de FACIAS, în România, o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Un medic de urgenţe ajunge să facă între 5 şi 10 gărzi pe lună.

Reprezentanţii Fundaţiei consideră că acest lucru pune în pericol viaţa medicilor şi a pacienţilor.

”Acest lucru pune în pericol viaţa medicilor, care nu mai au timp de refacere, fiind şi unul dintre motivele plecărilor tot mai dese din sistemul medical românesc. Zeci de cadre medicale şi-au pierdut viaţa în timpul gărzilor sau imediat după încheierea acestora. În acelaşi timp este pusă în pericol viaţa pacienţilor, personalul epuizat fizic fiind evident în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, spun reprezentanţii FACIAS, marţi, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, creşterea numărul de pacienţi pe timpul gărzilor, lipsa de candidaţi pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.

”FACIAS cere ministrului Sănătăţii şi factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal şi recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă”, se mai arată în comunicat.

Memoriu pentru schimbarea legii în România

Livia David, de la Spitalul Judeţean din Craiova, care a postat pe Facebook o listă cu medici ce au murit în timpul gărzii sau a doua zi după gardă, în ultimii ani în România, se numără printre doctorii care cer parlamentarilor români recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă.

“Domnilor Parlamentari,

In numele medicilor din sistemul public ce efectuează gărzi în România va rugam să luați la cunostinta faptul că dorim demararea unui demers legal care sa aiba ca finalitate recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă.

Acest demers este unul justificat, pe de o parte de normele legale ale Uniunii Europene, ce definește timpul de lucru ca orice perioada în care angajatul isi desfasoare activitatea, fiind la dispoziția angajatorului, si, pe de altă parte, de realitățile din sistemul nostru sanitar.

In contextul in care studiul efectuat în 2017 și dat publicității în 2018 de către Colegiul Medicilor din Bucuresti indica faptul că peste 50% dintre medicii romani suferă de epuizare si surmenaj excesiv ( sindromul de burnout), situația este cu adevarat îngrijorătoare.

“Este vorba despre lista care a stat la baza demersului nostru.
Lista cu medicii morti in garda sau dupa garda, în cabinet si in sălile de operație, în timp ce își exercitau profesia de medic.
In lista am inclus doar colegii care au decedat subit, cand decesul a survenit a survenit în timp ce erau încă în activitate, indiferent de specialitate.
Nu am inclus în această lista medicii care au decedat din cauza unor boli cronice, consumtive, a accidentelor sau a sinuciderile, deși acestea ar fi putut avea determinism si in stresul cotidian al profesiei de medic si in numărul mare de gărzi efectuate.
Datoria noastră este să nu ii facem uitati..sa va atragem atenția asupra acestor cazuri atât de dramatic, asupra acestor aripi prea devreme frante.
Datoria dumneavoastra, de inițiatori si susținători ai proiectelor de lege este sa găsiți solutii.
Le asteptam cu toții.. cei 2000 de semnatari ai Memoriului!”, scrie medicul craiovean.